Leergang Hoger Management

Ben je werkzaam als afdelingsleider en wil je onderwijsvernieuwingen binnen je school op effectieve wijze aansturen? Of heb je de ambitie om door te groeien naar een eindverantwoordelijke functie? Dan is de Leergang Hoger Management van Interstudie en Kennisland echt iets voor jou. De samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland verbindt ervaring en expertise over leiderschapsontwikkeling en (maatschappelijke) innovatie in de specifieke context van het onderwijs.

Inleiding

Tijdens deze leergang verkrijg je aan de hand van actuele theorie inzichten over leiderschap, veranderingsprocessen en onderwijsvernieuwing. Ook ga je in gesprek met ervaren schoolleiders met ieder een eigen invulling van het schoolleiderschap, bezoek je vernieuwende scholen en word je uitgedaagd om je eigen leiderschap te versterken. Ga mee op pad en werk niet alleen aan je persoonlijke schoolleiderskwaliteiten, maar ook aan procesmatige sturing en vernieuwing. Tijdens de leergang kun je je spiegelen aan gelijkgestemden en in een veilige omgeving experimenteren met ander gedrag en nieuwe aanpakken.

Doelgroep

Deze leergang staat open voor alle ervaren teamleiders of afdelingsleiders (> 3 jaar in de rol), die een opleiding of training op het gebied van (midden)management hebben gehad en die hun leiderschap graag willen verdiepen. Doel is om de impact van je eigen leiderschap te vergroten. Dit doe je door het ontwikkelen van een eigen profiel als leidinggevende en door inzicht te verwerven in het aansturen van onderwijskundige veranderingen en bedrijfsprocessen. Op die manier kun je leren strategischer opereren vanuit je huidige rol, wat een basisvereiste is om door te groeien richting een eindverantwoordelijke positie, mocht je die ambitie hebben.

 

Doelstelling en inhoud

Doelstelling van deze leergang is het ontwikkelen van competenties voor schoolleiderschap in het voortgezet onderwijs op het niveau van eindverantwoordelijk leidinggevende. De leergang kent een aantal thema’s die in elk geval aan de orde komen:

§  Je weet waar je voor staat, hoe jouw school eruit moet zien en wat jouw bijdrage daaraan is;

§  Je verbreedt je kennis en doet nieuwe inzichten op over de strategische kant van leiderschap;

§  Je verbreedt je kennis het leidinggeven aan veranderprocessen en brengt deze in praktijk;

§  Je leert om als leider effectiever te zijn door procesmatiger te sturen;

§  Je bent een goede gesprekspartner voor stafdiensten vanuit kennis over HR en financiën;

§  Je weet hoe governance is vormgegeven, wat het effect daarvan is en hoe het jouw rol raakt;

§  Je bent in staat om vanuit een systeemgerichte blik te denken en werken;

§  Je ontwikkelt een onderzoekende houding en de daarbij behorende vaardigheden;

§  Je bouwt aan een netwerk van vernieuwende schoolleiders.

 

Werkwijze

Deze leergang inspireert én ondersteunt jou als ambitieuze schoolleider bij de ontwikkeling

van persoonlijk leiderschap. De leergang kent een duaal karakter; het werk en de leersetting zijn nauw verbonden. Door middel van een assessment, gebaseerd op de competenties van het beroepsprofiel voor schoolleiders (VO-raad), wordt de startsituatie in kaart gebracht. De rode draad vormt een persoonlijk leerplan dat de deelnemers met de coaches en programmabegeleiding opstellen en waarin de verschillende aspecten van de leergang geïntegreerd worden. Tijdens drie tweedaagse bijeenkomsten staat reflectie op je eigen leiderschap vanuit verschillende perspectieven centraal. Zelfkennis en zelfonderzoek zijn cruciaal voor schoolleiderschap en hiervoor zijn peers de beste spiegels. Tijdens zes expeditiedagen ga je letterlijk ‘op expeditie’ en bezoek je bijzondere, vernieuwende scholen waar je spreekt met eindverantwoordelijke leidinggevenden over ervaringen, keuzes en dilemma’s uit de praktijk. De leergang behandelt actuele theorie over onderwijskundig leiderschap en procesmatige sturing. Deze theorie vormt de basis voor twee leervehikels die als rode draden door de leergang lopen, een actieonderzoek dat op een andere school wordt uitgevoerd en een verander- of vernieuwingsspeerpunt uit de eigen werkcontext. Zo breng je de theorie en de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap direct in de praktijk.

 

Uitvoering

De uitvoering is in handen van Dorine Bakker van Interstudie, trainings- en adviesbureau voor onderwijsmanagement en Iselien Nabben van Kennisland, initiators van maatschappelijke vernieuwing. 

 

Tijdsinvestering

De studiebelasting is 840 klokuren, verspreid over anderhalf jaar. Dit is inclusief assessment, bijeenkomsten, intervisie en coaching, zelfstudie, werken aan vernieuwingsspeerpunt en werken aan onderzoek.

 

Het is belangrijk dat de deelnemers op een specifieke dag in de week beschikbaar zijn voor de leergang. Op deze dag worden activiteiten voor de leergang ingepland. Als er geen geplande activiteiten zijn, hebben de deelnemers deze dag tot hun beschikking om bij elkaar komen, bijvoorbeeld om te werken aan het actieonderzoek. Welke dag dit wordt voor de leergang in 2020 wordt bekendgemaakt als de planning gepubliceerd wordt. Voor meer informatie over de Leergang Hoger Management of voor het maken van een vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen met Dorine Bakker, telefoonnummer 06-555 414 45. Voor praktische informatie kun je contact opnemen met het Projectbureau Marant Interstudie via interstudie@marant.nl of 0481-439377. 
 

Kosten en annuleringsvoorwaarden

De kosten en annuleringsvoorwaarden voor deze leergang kun je vinden op de site van Marant.

Bezig met laden

Aanmelden loopt via afdeling P&O van je school. 

Opleidingen en trainingen

Programmaboek 2024-2025