Taalgericht lesgeven voor taalcoaches (train de trainer)

Bij alle vakken ervaren docenten dat leerlingen tegen talige struikelbrokken aanlopen. Leerlingen hebben bijvoorbeeld moeite met het lezen van schoolboekteksten, het beantwoorden van vragen of ze hebben een ontoereikende woordenschat om de les goed te kunnenvolgen. Met taalgericht lesgeven ondersteunen docenten de leerlingen om juist het vak beter te gaan begrijpen. In deze training leer je als taalcoach de basisprincipes van taalgericht vakonderwijs. Je leert hoe je je collega's kunt ondersteunen door enerzijds samen taalgerichte lessen te ontwerpen en anderzijds door te coachen met behulp van een kijkwijzer (Taalgericht lesgeven in de klas). Tot slot maak je een implementatieplan voor taalgericht lesgeven op jouw school. 

 

Doelgroep

Docenten die als taalcoach collega's willen ondersteunen bij het geven van taalgericht vakonderwijs. 

 

Doelstelling

Je kent de basisprincipes van taalgericht lesgeven en je kunt de collega's ondersteunen bij het ontwerpen van taalgerichte lessen. Je organiseert in de school een proeftuintje taalgericht lesgeven en je maakt een implementatieplan voor het volgende schooljaar. 

 

Werkwijze

De training bestaat uit in totaal vijf bijeenkomsten van drie uur. Tussen de bijeenkomsten maak je als taalcoach opdrachten op je school die je bij de trainer inlevert. Daar krijg je feedback op. De volgende thema's komen in de bijeenkomsten aan de orde:

  • de drie pijlers van taalgericht onderwijs (taalsteun, interactie en context);
  • de taaltrap van dagelijkse taal naar vakspecifiek redeneren en abstracte taal;
  • problemen van leerlingen en bijbehorende taaldoelen en werkvormen;
  • lesontwerp en ontwerp van taalgerichte lessen;
  • proeftuintje: zelf les(sen) ontwerpen en bespreken;
  • feed-up en feedback geven en ontvangen op lesontwerp en uitvoering;
  • samenstellen van een schooleigen kijkwijzer (Taalgericht vakonderwijs);
  • coachgroep samenstellen,
  • rooster opstellen voor ontwerpactiviteiten en coachen;
  • het traject bekijken met een veranderbril. 

 

Alle trainingsmaterialen worden toegankelijk in een Teams-kanaal waarin de communicatie plaatsvindt en opdrachten ingeleverd worden. Ook stellen we de school  het TVO (taalgericht vakonderwijs) werkvormenboek ter beschikking.

 

Certificering

Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat. Hiervoor moet je minimaal voor 80% aanwezig zijn en de opdrachten voldoende hebben gemaakt. 

 

Uitvoering

De training wordt verzorgd door Ellen Kaspers, trainer en onderwijsadviseur taalgericht vakonderwijs bij CED-groep onderwijsadvies en -ontwikkeling. 

 

Kosten

Aan deze training zijn voor jou geen kosten verbonden. Na jouw aanmelding regelen we een opleider, de trainingsruimte, trainingsmateriaal, catering, etc. We rekenen daarom ook op je aanwezigheid bij alle bijeenkomsten. 

Bezig met laden

Opleidingen en trainingen

Programmaboek 2024-2025