Vertrouwenspersoon in het VO: de basis
Inleiding
Als interne vertrouwenspersoon vervul je een spilfunctie in het borgen en bevorderen van de veiligheid op school. Je bent het eerste aanspreekpunt bij meldingen en klachten over ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, agressie en geweld). Het adequaat omgaan met meldingen en opvangen en begeleiden van klagers vergt kennis en vaardigheden.
Door de wetgeving moeten VO-scholen extra aandacht schenken aan voorkoming van pesten en een aanspreekpunt hebben voor pestklachten. Omdat de vertrouwenspersoon het eerste aanspreekpunt voor meldingen en klachten over ongewenste omgangsvormen is, hoort de uitvoering van de wettelijke taak van aanspreekpunt voor pesten tot het takenpakket van de vertrouwenspersoon.
Doelgroep
Collega's die de rol van vertrouwenspersoon vervullen of gaan vervullen binnen de school.
Doelstelling
- Je weet wat de taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden zijn van de vertrouwenspersoon.
- Je bent bekend met het beleidsmatig kader waarbinnen de vertrouwenspersoon werkt.
- Je weet hoe je moet reflecteren op eigen gedrag en dat van anderen.
- Je bent op de hoogte van de aard, omvang en impact van de verschillende vormen van ongewenste omgangsvormen.
- Je weet hoe je ongewenste omgangsvormen op het werk kunt voorkomen.
- Je weet hoe je moet differentiëren tussen ongewenste omgangsvormen, arbeidsconflicten, integriteitsissues en misstanden met de daarbij behorende regelgeving en procedures.
- Je weet wat integriteit inhoudt in relatie tot vermoedens en misstanden op het werk zoals dit in Klokkenluidersregelingen wordt genoemd.
- Je weet hoe het thema integriteit en ongewenste omgangsvormen zich verhoud en wat de positie van de vertrouwenspersoon hierin is.
- Je bent vertrouwd met integriteitsissues die zich in de praktijk kunnen voordoen.
- Je weet hoe melders terzijde staan om eigen afwegingen te maken over wel/niet intern bij het bevoegd gezag melden van een integriteitsprobleem.
- Je herkent de grenzen van wat bij de taak van vertrouwenspersoon hoort en wanneer je moet doorverwijzen.
- Je weet hoe je melders moet opvangen en begeleiden.
- Je weet hoe je melders moet begeleiden in de keuze voor informele en formele oplossingsrichtingen.
- Je weet hoe je moet beoordelen wanneer verwijzing naar andere echelons vereist is en je weet hoe jee een verwijzingsgesprek moet voeren.
- Je bent op de hoogte van relevante verplichtingen van werkgevers en werknemers uit de Arbowet ten aanzien van opvang en preventie van ongewenste omgangsvormen op het werk.
- Je bent op de hoogte van relevante informatie over Klokkenluidersregelingen.
- Je weet hoe je moet beoordelen of en wanneer samenwerking vereist is met andere echelons.
- Je weet hoe je in de rol van vertrouwenspersoon een jaarplan en jaarverslag moet opstellen.
Werkwijze
Tijdens deze cursus leer je wat pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en integriteit op het werk inhoudt, of er 'slachtofferprofielen' en 'daderprofielen' bestaan en last but not least hoe groepsdynamica een rol kan spelen en hoe je de escalatiegraat van een conflict vanwege ongewenste omgangsvormen en/of ongewenst gedrag kunt inschatten. Ook komt mediation en het thema 'integriteit' in het kader van Klokkenluidersregelingen aan de orde. Uiteraard gaan we ook in op voor de vertrouwenspersoon relevante beleidsmatige en juridische informatie. We benaderen deze thema's deels theoretisch, maar vooral ook praktisch. Tot slot zullen we inzoomen op de attitude van de vertrouwenspersoon.
Iedere deelnemer heeft tot 1 jaar na het afronden van de cursus recht op anderhalf uur consultatie door een van de trainers van Bezemer en Schubad.
Certificering
Om een certificaat te kunnen ontvangen verwachten wij volledige aanwezigheid tijdens alle bijeenkomsten. Deelnemers die zich bij de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV) willen laten registreren als gecertificeerd vertrouwenspersoon kunnen na afloop van de opleiding de daartoe vereiste toetsen afleggen. Na de toetsen met goed gevolg te hebben afgelegd, ontvang je een certificaat waarmee je tezamen met het bewijs van deelname van de opleiding bij de LVV kunt aanmelden. Meer informatie hierover kun je vinden op www.lvv.nl.
Uitvoering
De cursus wordt verzorgd door een hoofddocent van Bezemer en Schubad en verschillende specialistische trainers/docenten voor deelthema's.